Δικτυακές Υπηρεσίες

Όλες οι λειτουργίες της εφαρμογής βασίζονται στις λειτουργίες των υπηρεσιών. Όλες οι υπηρεσίες βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα ανταλλαγής γεωχωρικών δεδομένων (OGC, ISO), διευκολύνοντας σε πρακτικό επίπεδο την πρόσβαση στα δεδομένα από διαφορετικά λογισμικά.
Η Γεωπύλη του Δήμου παρέχει πρόσβαση στα δεδομένα μέσω δικτυακών υπηρεσιών, τα χρησιμοποιούμενα πρότυπα και οι βασικές λειτουργίες που εξυπηρετούν, είναι:

Η Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών του Δήμου παρέχει πρόσβαση στα δεδομένα μέσω δικτυακών υπηρεσιών. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι:

  • Απεικόνισης (Θέασης)
  • Τηλεφόρτωσης (Download)
  • Εξεύρεσης (Αναζήτησης)

Όλες οι υπηρεσίες βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα ανταλλαγής γεωχωρικών δεδομένων (OGC, ISO) και με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται σε πρακτικό επίπεδο η πρόσβαση στα δεδομένα από διαφορετικά λογισμικά. Τα χρησιμοποιούμενα πρότυπα και οι βασικές λειτουργίες που εξυπηρετούν, είναι:

  • WMS: θέαση διανυσματικών (vector) και εικονιστικών (raster) δεδομένων
  • WFS: τηλεφόρτωση διανυσματικών δεδομένων σε διάφορους μορφότυπους
  • CSW: αναζήτηση στον κατάλογο μεταδεδομένων
wms service
Πληροφορίες για το πρότυπο WMS
wfs service
Πληροφορίες για το πρότυπο WFS
cws service
Πληροφορίες για το πρότυπο csw

Χρήση Υπηρεσιών

Οι υπηρεσίες χρησιμοποιούνται καταρχήν στην εφαρμογή της Γεωπύλης. Όλες οι λειτουργίες της εφαρμογής βασίζονται στις λειτουργίες των υπηρεσιών.

Οι χρήστες μπορούν, επιπρόσθετα, να συνδεθούν στις υπηρεσίες και να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα σε λογισμικά CAD και GIS που είναι συμβατά με τα αντίστοιχα πρότυπα. Με αυτόν τρόπο, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα σε συνδυασμό με τα δικά τους, να τα επεξεργαστούν, να τα τροποποιήσουν χωρίς να χρησιμοποιούν τη Γεωπύλη. Yπογραμμίζεται το γεγονός ότι η χρήση των υπηρεσιών υπόκειται στους ίδιους όρους, όπως αυτοί αναφέρονται στη Γεωπύλη.

Στην πράξη, το σύνολο των λογισμικών ανοικτού και κλειστου κώδικα είναι συμβατά. Αναλυτικός κατάλογος μπορεί να βρεθεί εδώ. Ενδεικτική λίστα συχνά χρησιμοποιούμενων λογισμικών:

QGIS_logo_new.svg-150x150

QGIS (ΕΛ/ΛΑΚ): το πιο διαδεδομένο ίσως λογισμικό GIS ανοικτού κώδικα

geoserver-e1689689068338-271x300 (1)

Geoserver (ανοιχτού κώδικα): διακομιστής ανοιχτού κώδικα για τη δημιουργία των δικτυακών υπηρεσιών

logo-GeoNetwork9-227x300

Geonetwork (ανοιχτού κώδικα): λογισμικό διαχείρισης μεταδεδομένων

postgresql_original_wordmark_logo_icon_146392-150x150

PostgreSQL (ανοιχτού κώδικα): λογισμικό βάσεων δεδομένων